24.10.2012

Kun huuliherpes iskee..

Joskus se vaan tulee. Yöllä kutittaa suuta, ja aamulla paikalla on rakkula.

Herpes on herkästi pisaratartuntana leviävä uusiutuva rakkuloina oireileva tauti. Kun viruksen on kerran saanut, se on elimistössä aina. Moni on tämän viruksen kantaja, mutta kaikilla se ei oireile näkyvästi. Herpes aktivoituu, kun kehon immuunipuolustus horjuu, vaikkapa flunssan tai stressin iskiessä. Omaani nimitän usein "huoliherpekseksi".

Useita tapoja huuliherpeksen eliminointiin on kokeiltu. Voiteet ovat osoittautuneet kutinan lisäksi tehottomiksi, laastarit repsottavat reunoistansa eivätkä pysy kostean huuliherpeksen päällä. Lääkekuuri toimi hetken, ja rakkulat hävisivät nopeasti, mutta jatkuvaa lääkkeiden syömistä en koe aiheelliseksi.


 Tämänkertainen rakkula oli pieni, mutta kutiava. Mitä laitoin siihen?
 Hunajaa!

Hunajan laadulla ei väliä, mutta kaikista kuivahtanein hunaja pysyy parhaiten rakkulan päällä. Ei kutise, ja herpes on poissa parissa päivässä. Ei jätä rakkulan  päälle valkoista könttiä tai repsottavia reunoja. Tähän ei pysty voiteet eikä laastarit.

Hunajaa suosittelen annostelemaan niin, ettei tartunta leviä pisaroina koko purkilliseen. Herpes leviää myös herkästi iholle ja limakalvoille, joten ahkera käsien pesu vähentää lisärakkuloiden ilmestymisen riskiä.
Arpi tietysti jää aina hengailemaan suun liepeille noin viikoksi.

Hunaja, antiseptinen ihmelääke! Alan enemmän ja enemmän kallistua siihen suuntaan, että vanha kansa on tosiaan tiennyt miten nämä hommat menee.

Kokemuksia? Onko herpes riesa? Puhkeaako montakin kerralla? Kuinka kauan kestää? Mikä on ollut toimiva keino?

-Ruut

8 kommenttia:

 1. Herpes on typerä. Mulla ei onneksi ole, sisaruksilla kylläkin!

  VastaaPoista
 2. On!!! Seuraavalla kerralla kokeilen hunajaa! Mistä keksit ekan kerran kokeilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma äiti sitä taisi suositella, ja aluksi en uskonut. Heillä kuulema lapsuudenkotona herpestä hunajalla hoidettiin. Kerran rahapulassa ei ollu varaa lähteä apteekkiin ja menin hunajapurkille. En oo sen jälkeen apteekissa herpeksen takia käynykkään!

   Poista
 3. Kokeilin muuten tuota hunajaa. Toimii vaikken olisi uskonut!

  VastaaPoista

Saat soperruksen!