14.7.2013

Kaustinen folk music festival

Taas koitti se aika kesästä, kun juhlittiin Kaustisen Folk Music Festival- hulinoita viikon. Kaustinen on pieni kunta Keski-Pohjanmaalla jolla on vahvat kansanmusiikkiperinteet. Mulle festarit oli elämäni seittemättoista. Kaustinen kerää viikoksi kesällä lähes kaikki kansanmuusikot ja kansanmusiikin ystävät ja pelimannit Suomesta ja muualta yhteen. Eli mitä huippua! Parhaita keikkoja koko viikko, parasta seuraa, voiko ihminen enempää toivoa?

Perinteisesti matkustamme koko perheellä asuntovaunu auton perässä. Tällä kertaa mukana oli myös siskon lapset, joille tämä vuosi taisi olla jo kolmas! Soitin itse keikkani ma-to joten loppuviikko jäi aikaa fiilistelyyn.Hauska juttu on se, että yleisössä näkee oikeasti kaikenkirjavaa ja kaikenikäistä sakkia. Päivällä liikkuu lapsia, vanhempia ja perheitä, illalla alkaa meno, ja esimerkiksi uuskansanmusiikkikeikat ja aamuun asti kestävät kekkerit. Riemuhyppyjä!

Festarit on kalliita, ja jos raha on onhelma ja haluat sniikata sisälle, tässä pari käytännön vinkkiä:

-Ilmoittaudu hyvissäajoin (kevättalvella) festivaalille esiintyjäksi.

Ensikertalaisia ei teitenkään laiteta pääareenalle soittamaan, vaan ympäri festarialuetta on erilaisia puskasoittoja ja pieniä esiintymispaikkoja, mikä mahdollistaa sen, että kaikkialla soi minne menet. Voit ilmoittautua yksin tai yhdessä, jos koet soittotaitosi puutteelliseksi perustakaa vaikka rytmimunaduo hosuligroovella. Voit toivoa esiintymispäiviä, palkaksi saat koko viikon lipun jolla pääset yötäpäivää festarialueelle. (Me ollaan hankittu lapsille ja äidille liput niin, että aina ilmoitetaan, että ollaan halukkaita esiintymään paikallisissa vanhainkodeissa, koska sinnekin tuodaan musiikkia koko viikko. Lapset saa esiintymiskokemusta ilman turhia paineita ja kaikilla hyvä mieli.)

-Ilmoittaudu festivaalitalkoolaiseksi

Talkoolaisia palkataan mitä erilaisimpiin tehtäviin: lastentelttaan leikittämään lapsia, nuotiopuiden sytyttäjäksi, vastaanottovirkailijaksi, kahvioihin, lavamanagereiksi, kappalekellottajiksi Ylelle, levykauppaan myyjäksi, ruokakiikuttajaksi lavojen takahuoneisiin, järjestyksenvalvojaksi, lipunmyyntiin, ovelle tarkistamaan lippuja... tai melkein mitä vaan! Talkoolaiset saa käsittääkseni ilmaisen asunnon, ruoan ja oleilun koko viikoksi.

Tai sitten tulet parina päivänä fiilistelemään, menet sinne miltä millonkin tuntuu ja huomaat tanssivasi esimerkiksi aamuyöllä polskaa pohjoismaisissa jameissa kymmenien soittajien soittaessa aamua vasten. Siinä on sitä jotakin!!

Ah! Nukuin viime yönä kolme tuntia: sade yllätti ja piti mennä jo kuudelta aamulla nukkumaan, kun yleensä viimeisenä yönä ollaan valvottu siihen asti, kun aamuvirkut alkavat täyttää alueen.

-Ruut

2 kommenttia:

 1. Oonki kuullu, että Kaustisilla on hienot festivaalit joka vuosi, mutten koskaan ole päässyt itse paikalle. Kansanmusiikkia kuulee tosi vähän missään, osaisitko sanoa missä voisin kuulla kansanmusiikkikeikkoja pk-seudulla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joensuussa ainakin tapahtuu, kamukeikkoja on paljon, mutta pääkaupunkiseudulla tapahtuu kyllä myös! Nyt loppukesästä on tulossa esim Etno-Espa jossa on jos minkälaista kansanmusiikkikeikkaa. Googletappas se! Ja ilmasta on. :)

   Anteeksi pikkumaisuuteni, mutta kolme vuotta KaustisElla asuneena on pakko korjata tuota paikkakunnan kirjotusasua. :D

   Poista

Tässä käpäläni. Tartu siihen!