25.2.2015

Parhaat sitruunamuffinssit

Bact to basics! Etsiskelin kuluneella viikolla nopeasti valmistuvaa sitruunaista ja kosteaa muffinssireseptiä, ja hämmästelen edelleen, miten hyvää voi tulla näin helposti. Tämä on parasta pitkään aikaan. Varsinkin maitolasillisen kanssa!

Valmis muffinssi on purutuntumaltaan miellyttävä: päältä rapea, sisältä pehmeän kostea, ja vahvasti sitruunainen. Leivonnainen kohoaa muffinssipellissä tavalliseen tapaan, mutta suurehkon nestemääränsä vuoksi kutistuu paiston loppuvaiheessa. Mutta se maku...  Mutkat suoriksi, krumeluureja ei tässä tarvita!

Alkuperäisestä reseptistä suuret kiitokset Leivontaa rakkaudella- blogi. Alla hieman tuunattu versio reseptistä.


Sitruunamuffinssit:

3dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
ripaus suolaa
1tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta
0,5tl soodaa
Kahden pienen sitruunan mehu hedelmälihoineen
80 g margariinia
0,5dl maitoa
2 munaa

Et tarvitse sähkövatkainta. Älä siis käytä sähkövatkainta. Mitä vähemmän taikinan hämmennystä, sen parempi valmiin leivonnaisen mehevyysaste. Valmistusohje referoiden: kuivat erikseen, märät erikseen, yhteen ja uuniin.

1.Sekoita kuivat aineet (vehnäjauhot, sokeri, vaniljasokeri, suola, leivinjauhe ja sooda) erillisessä astiassa.
2.Sekoita nesteet (sula margariini, maito, munat) toisessa astiassa. Pese sitruunat, ja purista molemmista mehut ja lisää nesteisiin. Käytä myös hedelmäliha.
3. Yhdistä kuivat aineet ja nesteet varovasti käännellen.
4. Paista 225 asteessa kunnes pinta saa rapean keltaisen värin, eli noin 15 minuuttia.

Kelpaa hienommillekkin vieraille, mutta sopii myös hyvin keskiviikkoillan herkuksi.

Kerro jos kokeilit! Mikä on sun lemppariraaka-aine muffinssissa?

-Ruut & maitolasi

16 kommenttia:

  1. Näyttää ihanalta, menee kokeiluun. :) Olen valmistanut muffinsseja monella tavalla. Joissakin ohjeissa käsketään vatkaamaan ja toisissa ei. Osaatko sanoa miksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, hauskaa!

      Mikäli olen oikein ymmärtänyt tämän leivonnaisen filosofiaa, niin muffinsseja leivottaessa ei koskaan käytetä sähkövatkainta, sillä sekoittaminen on enemmän cupcaken juttu. Liika sekoittaminen vaikuttaa leivonnaisen koostumukseen.

      Cupcake on käsittääkseni kuorrutettu leivonnainen, kakku pienessä vuuassa, siinä missä muffinssin päällä ei ole kuorrutetta ja tekotapakin hieman eroaa. Saa korjata jos olen hakoteillä!

      Poista
  2. Herkkuja!onkin sitruunamuffarit omia lemppareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On! Pitää vähän rajoittaa tätä herkuttelua... Sitruuna on myös yksi mun lemppareista. :)

      Poista
  3. Ihana simppeli resepti. Lisäksi rakastan sitruunaa. Menee kokeiluun.

    Vakkari

    VastaaPoista
  4. Voi noita lautasia, iskin niihin silmäni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö! Löysin ne Joensuusta kirpputorilta, ostin kaikki neljä lautasta mitä oli myynnissä. Alkuperästä ei mitään tietoa, lautasten alla lukee vain "22". Näyttää vähän Arabialta, mutta mene ja tiedä...

      Poista
    2. Ja siis puhun koko ajan noista kelta-sinisistä lautasista! Sinikuosiset ovat kotoisin Englannista!

      Poista
  5. Oi, sitruuna on parasta! Ehkä kokeilen näitä passion-keijukakkujen rinnalle kevään juhlissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne sun passion-keijukakut kuulosti kyllä huippuhyviltä. Mä voisin vuorostaan kokeilla niitä, vaikka vähän sen passionhedelmän kanssa puljaaminen jännittää...

      Poista
  6. Ah, kiitos tästä, kaipasinkin jotakin reseptiä viikonlopuksi! Sitruuna kuulostaa ihanalta. Mä tykkään laittaa suklaa- ja lakupaloja taikinan sekaan :)

    VastaaPoista
  7. Niin ja noi sun lautaset, voi ihanat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle laku muffinssitaikinassa on uusi tuttavuus, mutta mikäjottei! Kiitos ideasta!

      Kelta-sinisiin lautasiin ihastuin Joensuussa kirpputorilla, eikä ole mitään tietoa mistä maasta tai miltä ajalta ovat. Arabian retrokuosit assosioi, mutta täytyy ehkä selvittää. Muualla en tätä kuosia ole nähnyt! Siniset on jotakin englantilaista teekalustoa. :)

      Poista

Tässä käpäläni. Tartu siihen!