27.1.2016

Kardemummalatte | Kahviväpävaroitus

Kahvi eri muodoissa on ollut viime aikoina tässä taloudessa framilla. Miten tavallisesta suodatinkahvista voisi saada asteen parempaa? Jatkoin yksi päivä kahviani kaardemummalla, vaniljasokerilla ja lämpimällä maidolla. Vatkasin myös kattilassa maitovaahdon, ja hujautin koko komeuden korkeaan lasiin.

Mikä helppo ja nopea juttu nostaa iltapäivän kahvihetki arjen yläpuolelle. Tässä ihan herkistyy.

Kahviannosta mustana ei kuitenkaan suositella neulotuille pieneläimille, koska se aiheuttaa kohtuuttoman suurta kahviväpää. (Talouden neulottu pieneläin, Hosuli steppaa harmoonin päällä levottoman oloisena rusetti rinnuksillaan.) Pieneläimelle voi sen sijaan vatkata vaikka maitovaahdon, ja lykätä lusikan käpälään.

Kahvina tällä hetkellä porisee Tukholmasta tuotu "Ekologiskt bryggkaffe". Hinta oli kolmen euron kieppeillä, ja maku kohdillaan. Tätä ostan myös seuraavalla Ruotsin reissulla kahvipurkkiin!

Kardemummalatte | yksi kupillinen

Kuppi kahvia
2 dl rasvatonta maitoa (rasvattomasta maidosta tulee paras vaahto)
ripaus kardemummaa
1 tl vaniljasokeria

1. Keitä kahvi, ja mittaa suodattimeen purujen lisäksi ripaus kardemummaa. Anna valua.
2. Valmista maitovaahto. Jos sinulla ei ole maidonvaahdotinta, lämmitä rasvaton maito kattilassa, hämmennä vispilällä kuumentuvaa maitoa niin, että maito vaahtoaa.
3.Sekoita lämpimään maitoon vaniljasokeri, kippaa maitovaahto pohjalle ja kaada kahvi joukkoon.


Kuinka monta kuppia kahvia sinulla kuluu päivässä? Minkä juoman valitset tavallisesti kahvilassa?

Terveisin,
Ruut

10 kommenttia:

 1. Kiva kahvivinkki jota taidan kokeilla. :) Onnistuuko maitovaahdon tekeminen kattilassa? En omista vaahdotinta mutta maitovaahto tekisi kahvin päälle kivan lisän. Pitääkö maidon olla lämmintä tai kuumaa että vaahtoutuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Maitovaahdon tekeminen onnistuu kyllä kattilassa, eikä tarvitse olla siihen sopivaa aparaattia. Käytä kuitenkin rasvatonta maitoa ja lämmitä kattilassa koko ajan vatkaten. Näin minä olen sen tehnyt. Ostin myös Ikeasta maidonvaahdottimen, sillä tulee vähän paksumpi vaahto. :)

   Poista
 2. Oih nam. Pidän kardemummasta ja kahvista. Kiitos vinkistä! Minulla kuluu noin viiden isohkon mukin verran kahvia päivässä... Kahvilassa valitsen latten ja joskus kylmänä talvipäivänä chai latten :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Kardemumma ja kahvi sopii hyvin yhteen. :) Yritän myös pitää kolmesta viiteen kuppia päivässä, ettei ainakaan menisi yli. Tuo chai latte onkin uudempi tuttavuus, sitä vaan harvasta paikasta saa sopivan mausteista ja vähäsokerista. Turun Gaggui-kaffilassa oli muistaakseni hyvä chai latte.

   Poista
 3. Kiitti vinkistä, kaardemumma ja kahvi sopii varmasti yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Niin sopii, tai ainakin kolahtaa tähän makunystyrään!

   Poista
 4. Yleensä kuluu kaksi kuppia, joskus kolme, harvoin vain yhtä. Kahvitonta päivää vietän tuskin koskaan. Aamurutiineihini kuuluu vanhalla, rippilahjaksi saadulla espressokeittimellä keitetty cappucino. Iltapäivisin juon suodatinkahvia, ettei Bonsku herää unilta espressokeittimen pörinään. Kahvi on päivän juhlahetki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamurutiini cappucino kuulostaa ihanalta. 8)

   Poista
 5. Nam. Yleensä kuluu vain yksi kuppi, iso kuppi maitokahvia aamulla. Tänään join poikkeuksellisesti myös iltakahvin. Maitoa pitää olla aina paljon, mielellään kauramaitoa. Ja kahvilassa taidan useimmiten tilata cappuccinon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Maitoa menee runsaasti aamukahviin täälläkin. Kauramaito vois tosiaan olla hyvää vaihtelua välillä..

   Poista

Tässä käpäläni! Tartu siihen!