14.10.2019

Värikoodatut pömpelit kadulla, eli lajittelu Espanjassa

Espanjalaisten katujen varsilla näkyy isoja värikoodattuja pönttöjä, eli roskiksia. Lähes jokaisen kadun varrella on omansa. Espanjalaiset kierrättävät hyvin lasin, pahvin ja paperit, kun taas biojäteastioita näkyy vähän, eikä maan kattavaa pullonpalautussysteemiä ole. Täälläkin, kuten myös Suomessa suurin osa roskista on muovijätettä.

Täällä roskikset on värikoodattuja. Vihreään menee lasi, siniseen pahvi ja paperiroskat ja keltaiseen kaikki muut. Tekstiilikierrätyksen laatikon väri vaihtelee, meidän kadun varrella se on oranssi.


"Lasia kyllä kiitos", sanoo vihreässä pöntössä majaileva toveri.

Roskikset tyhjennetään pääsääntöisesti aamuisin ja iltaisin. Ohjeistus on, että roskat vietäisiin joko aamulla tai illalla, jotta ne eivät päivän paahteessa ala haista. Suomesta poiketen täällä pahvit ja paperit voi laittaa samaan keräysastiaan, mikä on mukavaa. Metallijäte ohjeistetaan laittamaan keltaiseen astiaan muun jätteen sekaan. (Höh!) Hyvää kuitenkin on se, että roskikset harvoin haisevat pahalta ja ne ovat iloisen värisiä.

Lasinkeräysastia löytyi myös Alicanten Santa Barbaran linnan kävelyreitin varrelta, ja viskasin sinne linnalta ostetun kuplajuomapullon. Eli systeemi vaikuttaa niiltä osin toimivalta!

Lisää tietoa lajittelusta Espanjassa englannin kielellä tästä linkistä.

Pömpeliterveisin,

Ruut

Ps. Onko Espanjan talvi kylmä vai lämmin? Siitä eräs näkemys tässä postauksessa.

2 kommenttia:

  1. Oi, minä tykkäisin värikoodatuista roskiksista! Ja hyvä, että noinkin hyvin on eri roskiksia. Lontoossa oli kyllä teoriassa kierrätysmahdollisuus, mutta sellaisista "rengasroskiksissa", joihin olisi tullut pussit kiinni ei koskaan ollut sitä pussia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, värit ihmeesti ilahduttavat! Ja kierrätysysteemeissä on kyllä ihmettelemistä aina uusissa paikoissa. 8)

      -Ruut

      Poista

Tässä käpäläni. Tartu siihen!