8.11.2019

Ruokakaupassa: Eroja Suomen ja Espanjan välillä

Ruokakaupasta saa ruokaa maassa kun maassa. Monia samoja tuotteita löytyy sekä Espanjasta että Suomesta, mutta kauppakäyttäytymisessä on muutamia eroavaisuuksia. Alla pari huomiota!

1. Kauppakärryt
Kauppakassina monella espanjalaisella on pyörillä rullaava kassi. Enkä puhu pelkästään eläkeläisitä, vaan kaikenikäisistä asiakkaista. Kassiin saatetaan ladata jo kaupassa kierrellessä tavaroita, jotka nostetaan piipattavaksi kassahihnalle. Ei käy kieltäminen, tuommoinen kassi on varmasti painavien ostosten kanssa kätevä vehje!


2. Käteisellä maksaminen itsepalvelukassalla
Varsinkin suuremmissa marketeissa on itsepalvelukassoja, joissa voi kortin lisäksi maksaa käteisellä. Espanjassa käteistä käytetään enemmän kun Suomessa. Sain joskus huvittuneita katseita kassaihmisiltä, kun maksoin muutaman euron ostoksia kortilla.

3. Jonon ohittaminen
Jonossa saa etuilla, mikäli takana olevalla on selkeästi vähemmän ostettavaa tavaraa. Hämmästyin tästä ensimmäisen kerran, kun jonossa ohitseni kiilasi nainen muutaman ostoksen kanssa. Vastaavat tilanteet toistuivat ja tajusin, että tämä taitaa olla täällä tapana.


4. Siesta
Osa marketeista sulkeutuu siestan aikaan, osa on auki. En nähnyt tässä ainakaan Alicantessa mitään logiikkaa. Suurin härdelli marketissa oli kokemukseni mukaan puolen päivän aikaan sekä iltakahdeksasta yhdeksään.

5. Laadukas markettikosmetiikka
Mercadona-ketju on tuonut kauppojen hyllyille mehevän kosmetiikkavalikoiman. Tarjolla on meikkejä, suteja, shampoita, rasvoja ja muita puteleita. Myös hajuvesivalikoima marketissa on tavallisesti suuri. Mercadonasta ostin myös edullisimmat rakkolaastarit.6. Puuhastelun korkea taso
Ruokakaupassa on tavallisesti käynnissä suomalaisen näkökulmasta melkoinen härdelli. Ihmiset jonottavat kassalla lähes liki toisiaan, vaihtavat kuulumisia ja juttelevat tuntemattomienkin kanssaostelijoiden kanssa kovaan ääneen. Jos jono vetää hitaasti, ei ole ihmeellistä jos joku kommentoi kiivaan oloisesti, että nyt lisää henkilökuntaa, pian ja kiitos! (Tämä säikäytti joka kerta, koska luulin että kyse oli jostain kiistasta tai oikeasti vakavasta asiasta.)

Satuin kerran ruuhka-aikana paistopisteelle ja sämpylät oli loppu. Myyjä kärräsi vasta paistettuja leivonnaisia uunista monikerroksisella kärryllä. Ennen kun leivokset ehtivät hyllylle, oli kärry melkein tyhjä sillä kärryn ympärillä tungeksi porukkaa ruuhkaksi asti nappaamassa syötävää paperipusseihin. Myyjä ei ollut tästä moksiskaan, ja uusi satsi leivoksia lähti uuniin.

Oletko sinä huomannut ulkomailla jotakin eroja marketissa asioinnissa? Missä ja mitä?

Terveisin: Ruut

2 kommenttia:

 1. Muistan, kun vuosia sitten tv oli päällä ja kuulostelin, että mikähän riita ohjelmassa on, kun kaikki huutaa. Menin katsomaan, niin se oli Serranon perhe, jossa perheenjäsenet puhuivat suureen ääneen ja kädet viuhuen jotain, että ”otatko paahtoleipää ja kyllä kiitos, ojennatko suolan” ihan sulassa sovussa. Puhetyyli vaan oli hurjan temperamenttinen. 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska muisto, kiitos! :D Kuulostaa kyllä tutulta.

   -Ruut

   Poista

Tässä käpäläni. Tartu siihen!