22.10.2019

Eroja Suomen ja Espanjan kotien välillä

Jutustelu naapureiden kanssa
Naapureita tervehditään aina. Espanjan kotini on korkeassa kerrostalossa, jossa hissillä huristellaan päivittäin. Jos satutaan samaan aikaan hissiin, vaihdetaan muutama sananen joko säästä, kauppakasseista tai siitä kerroksesta johon kumpikin on menossa. Jutustelu kuuluu ilmeisesti asiaan, eikä ole niin väliä onko yhteistä kieltä. Jos jotain ei ymmärretä, loput elehditään.

Tiedän esimerkiksi, että naapurin rouva etsi läheisestä basaarista koristekiviä, ja että jossakin alemmissa kerroksissa asuva setä pitää majapaikkaansa sekä Espanjassa että Chilessä. Kymmenenteen kerrokseen meni eilen kyläilemään pariskunta, jolla oli mukanaan leipomonaksuja.


Jätehuolto
Meidän talossa on kolmekymmentä kerrosta, ja asun kahdessakymmenessäkahdeksannessa kerroksessa. (Kyllä, korkealla ollaan ja se hirvittää!) Talon alakerran ensimmäiset kerrokset toimivat hotellina, ja yläkerran kerrokset tavallisten ihmisten asuntoina.

Tässä talossa jokaisessa kerroksessa on oma roskahuone, johon roskat viedään. Roskahuoneessa on vain paikka sekajätteelle, ja loput roskat lajitellaan kadun varsilla oleviin värikoodattuihin pönttöihin. Kirjoitinkin tästä jo aiemmin.



Ei uunia
Ennen Espanjaan lähtöäni seurasin parin kuukauden ajan asuntojen vuokrailmoituksia. Vain harvassa asunnossa oli uuni. Tässäkään yksiössä ei ole uunia, vaan pieni sähkökäyttöinen hellalevy. En tiedä johtuuko uunittomuus siitä, että ulkona syöminen on verrattaen edullista. Toisaalta joissakin espanjalaisissa asunnoissa olen myös uunin nähnyt.

Vuokrataan kalustettuna
Asuntoa etsiessä minua hämmästytti se, että moni asunnoista tarjotaan vuokralle kalustettuna. Suomessa kalustettuja asuntoja näkee vain lyhyille, viikkojen tai kuukauden pätkille. Alicantessa kalustettuja asuntoja näkyi vuokrailmoituksissa enemmän kuin tyhjillään vuokrattavia.

Kalustettujen asuntojen vuokraamisesta syntyi käsitys siitä, että vuokra-asunto olisi helppo saada lyhyeksi aikaa. Ilmeni kuitenkin, että lyhyetkin vuokrasopimukset solmitaan vähintään kolmeksi kuukaudeksi. Lyhyempään oleskeluun on helpompaa löytää kimppakämppä tai Airbnb-asunto.

Hajusteet
Tämän asunnon pistorasioissa on sähköllä toimivat hajustimet. Hajustimessa on säiliö, johon laitetaan huonetuoksua, ja masiina vapauttaa sitä huoneilmaan halutulla teholla. Marketissa myydään sekä pistorasioita että tuoksuja, ja kaikissa pienissä kaupoissakin löytyy mistä valita.

Täällä käytetään muutenkin runsaasti hajusteita, parfyymikauppoja tuntuu olevan monessa kadun kulmassa. Monet jutut roskapusseista lähtien tuoksuvat joltakin.


Peitot ja pussilakanat
Tai ennemminkin peittojen ja pussilakanoiden puute. Tyynyt ovat kapeita ja pitkulaisia, ja pussilakanoita näkee kaupoissa harvemmin. Kyllä niitä myydään, mutta pitää vähän etsiä. (El Corte Inglesin kotiosasto, basaarit ja Zara Home myyvät ainakin Alicantessa.)

Täällä nukutaan pelkällä ohuella lakanalla, ja jos kylmä yllättää lakanan päälle kiskaistaan viltti. Maassa maan tavalla, ajattelin toiveikkaasti mutta jo ensimmäisen yön jälkeen otin käyttöön kotoa tuodun pussilakanan, johon kävin hakemassa kaupasta ohuen viltin. Oikeiden peittojen hinnat huitelevat täällä useissa kymmenissä euroissa, enkä usko että sellaiselle paksulle peitolle välttämättä olisi tarvettakaan. Tykkään, että yöllä on jotain pehmeää ympärillä.

Tässä pari havaintoa lyhyen Espanjassa oleskelun ajalta. Eli mutu-tuntumalla ja ehkä-puheilla mennään. Korjatkaa jos olen aivan väärässä ja kerro jos tuli mieleen jotain muuta!

Kuulumisiin,
Ruut

2 kommenttia:

  1. Alkoi pyörryttää jo pelkä lukeminen, missä kerroksessa asut...T. Korkeanpaikankammoinen.
    Sanoisin, että keittiö on aika kompakti..:)

    VastaaPoista

Tässä käpäläni. Tartu siihen!